JOSEPH H. PILATES KİMDİR?
Joseph Hubertus Pilates 1883 yılında Monchengladbach, Almanya'da doğdu. Çocukluğunda ateşli romatizma, astım, raşitizm geçirdi. Bu hastalıklarla savaşmak için egzersizler yapmaya başladı ve sürekli olarak bilgi tabanını genişletmek için çeşitli egzersiz yöntemleri üzerinde çalıştı. Kişinin beden, zihin ve ruh bütünlüğü ile ilgili Klasik Yunan idealinden etkilendi ve bu konsepte bağlı kalarak kendi egzersiz sistemini geliştirmeye başladı. Çocukluğunda kayak, dalgıçlık, eskrim, boks, güreş ve cimnastik gibi sporlar ile uğraştı. Yetişkinliğe adım attığında Joe artık kendi yöntemleri ile hastalıklarından kurtulmuştu.1912 yılında Joe, Scotland Yard'daki dedektifler için kişisel savunma eğitmenliği yaptığı İngiltere'ye boksör olarak gitti. 1. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle diğer Alman vatandaşları ile birlikte düşman uyruklu şahıs olarak esir kampına gönderildi ve savaş süresince esir kampında kaldı. Burada geçirdiği süre boyunca Joe, fikirlerini geliştirip kamptaki kişileri kendi egzersiz sistemiyle çalıştırdı. Yatağa bağımlı hastaların dirence karşı çalışmasına olanak sağlayan yayları hastane yataklarına takması daha sonraki ekipman dizaynına ışık tutan bir buluş oldu.
1918 yılında İngiltere'de ortaya çıkan grip salgını binlerce insanın ölümüne sebep oldu ancak Joe'nun öğrencilerinden bir tanesi bile hayatını kaybetmedi. Joe'ya göre, bu onun uyguladığı egzersiz ve rejim programının efektifliğini kanıtlamaktaydı.
Joe’nun bu başarısını fark eden kamp sorumlusu onu Isle Of Man’deki hastaneye atadı. Sorumlu olduğu 30 hastaya her gün egzersiz yaptırdı. Joe’nun egzersiz programına katılan hastalar kısa sürede iyileşme göstermeye başladılar ve birçok kişinin ölümüne sebep olan salgın hastalıkların hiçbirine yakalanmadılar. Joe burada da hasta yataklarına yaylar takarak ilk cadillac’ı oluşturdu. Böylece hastaları Joe’nun gözetiminde kendi kendilerine egzersiz yapmaya başladılar.
Joe, esir kampından serbest bırakılmasının ardından Almanya'ya geri döndü. Alman yetkililerin Joe'nun sistemini orduya öğretmesini istemesinin ardından Nazilerle çalışmak istemeyen Joe Almanya'dan temelli ayrılmaya karar verdi ve 1926 yılında deniz yolu ile Amerika'ya göç etti. Yolculuğu esnasında daha sonra karısı olacak olan hemşire Clara Zeuner ile tanıştı. Joe ve Clara, New York'ta, New York City Ballet ile aynı binada bir stüdyo açtı ve ve burada Joe’nun kontroloji adını verdiği metodunu uygulamaya başladılar. 1960ların başlarında Joe ve Clara'nın müşterilerinin en büyük kısmı New York dansçılarıydı. Hayatı boyunca birçok müşterisine olumlu etkileri olan Joe yaşadığı süre zarfında en büyük etkiyi sakatlanan dansçıları rehabilite edip iyileştirerek sağladı.
Joe aynı zamanda sürekli yeni egzersiz aletleri üretmeye çalışan bir mucit olduğu için stüdyosunda derslerini sürdürmesinin yanı sıra Reformer, Wunda Chair, Cadillac, Ladder Barrel, Spine Corrector ve daha birçok mükemmel ekipman dizayn etti.
Joe, 1967 yılında stüdyosunda çıkan yangından dolayı oluşan duman zehirlenmesi komplikasyonları nedeniyle 87 yaşında öldü. Ölene kadar stüdyosunda müşterilerini eğitmeye devam etti. Eşi Clara da 1977 yılında ölene dek çalışmalarını sürdürdü.
Pilates öldüğünde geriye miras bırakmamış ve Pilates işinin ilerlemesi için yerine kimseyi atamamıştı. Yine de yaptıkları ölümünden sonra Joe tarafından bizzat yetiştirilen 1. jenerasyon öğrencileri; Romana Kryzanowska, Eve Gentry, Ron Fletcher, Carola Trier, Kathleen Stanford Grant, Lolita San Miguel ve Mary Bowen tarafından devam ettirilerek yeni nesillere aktarıldı ve bizlere miras olarak kaldı.
PİLATES NEDİR?
Pilates; aşağıdaki ilkeler ve hareket prensipleri doğrultusunda bütün vücut kaslarını esnetip güçlendiren, sıhhati ve genel yaşam kalitesini yükselten Joseph H. Pilates'in geliştirip adını Kontroloji koyduğu güvenli bir egzersiz sistemidir. Kontroloji sistemi daha sonra Pilates adı ile anılmaya başlamıştır.
PİLATESİN TEMEL İLKELERİ
NEFES
Nefes zihin, ruh ve beden arasındaki esas bağlantıdır. Doğru nefes, egzersizde hareketi başlatan ve spesifik bir ritmin bağlı olduğu derin ve odaklanmış bir nefes alıp nefesi tam olarak verme halidir. Pilateste hareketin kalitesi doğru yapılan tekrar sayısı ile ölçülür. Tekrarlar sırasında doğru nefes almak esastır; hareketleri maksimum güç ve verimle gerçekleştirmenize yardımcı olur.
"Nefes almak hayatın ilk ve son eylemidir." J.Pilates
RİTİM
Pilates hareketleri duraksamadan, acele etmeden, birbirine bağlı yumuşak akışlarla bir ritim oluşturularak yapılır. Bu ritim işlevsel, yumuşak ve akıcı hareket etmemizi sağlar ve eklemlere binen yükü azaltarak sakatlanma riskini ortadan kaldırır.
KONTROL
Pilates ile zihnimizin bedenimiz üzerindeki kontolünü ele geçirmek hedeflenir. Egzersiz boyunca konsantrasyon ve doğru nefes ile kontrol elde tutularak bedenin hareketleri düzgün formda doğru yapması sağlanır, bu şekilde yapılan egzersizler vücudumuz için daha güvenli ve etkili olur.
KONSANTRASYON
Konsantrasyon ile harekete odaklanılıp bedenin olması gerektiği şekilde ve hareketin yapılması gereken hedefte tutulması sağlanır. Konsantrasyonun bozulmadan egzersizin tekrar sayılarının tamamlanması esastır.
"Her zaman egzersizi doğru hareket ile yapmaya konsantre olun, ne kadar yanlış şekilde yaparsanız hareketlerin değerinin bütün hayati faydalarını o kadar kaybedersiniz." J. Pilates
MERKEZLEME
Pilates'te bütün hareketler merkezden başlar ve vücuda yayılır. Pilates'in temel hedefi vücudun güç merkezinin (core) güçlendirilip esnetilip sabitlenmesidir. Güç merkezinden kasıt; karın kasları , bel bölgesi ve pelvis alanıdır. Bu alandaki derin kas grupları hedeftir.
Core'un kontrolü gövde, pelvis ve omuz kemerini entegre ederek sağlanır. Beden gücünü merkezden alır, ayrıca stabilizasyon sağlamada ve diğer tüm yaşamsal hareket ve davranışlarımızda merkezimiz bize destek verir.
DENGELİ KAS GELİŞİMİ
Pilates egzersizleri ile dengeli kas gelişimi sağlanarak eklemlere binen yük azalır, verimli hareket biçimi oluşur. Böylelikle az kullanılan ya da fazla kullanılan bölgeler ortadan kalkacağından hem sakatlanmaların önüne geçilir hem de doğru vücut postürü sağlanır.
TÜM VÜCUT HAREKETİ
Akıcı bir tüm vücut çalışması ancak zihin, beden ve ruh bütünlüğü sağlanarak yapılabilir. Pilateste amaç hareketler sırasında bu bütünlüğü sağlamaktır. Yaşamımızda da bu şekilde bir denge oluşur.
GEVŞEME
Vücudumuzdaki gereksiz gerginliklerden kurtulmayı öğrenmek zihinsel ve bedensel sağlık için çok önemlidir. Gevşemek egzersizler ve normal hayatımızda hareket ederken rahat, kontrollü ve akıcı olabilmemizi sağlar. Önemli olan hareket sırasında sadece çalıştırılması gereken kaslara konsantre olup diğer kas gruplarını gevşetebilmektir. Bu bize ihtiyacımız kadar efor sarfetmeyi öğretir.
DOĞRULUK
Pilates düzgün şekil ve konumu kavrayarak egzersizleri verimli bir şekilde yapmayı esas alır. Tekrar sayısından ziyade hareketlerin doğru yapılması önemlidir.
"Doğru bir şekilde dengeli ve düzgün bir sıralamayla yapılan birkaç tane iyi tasarlanmış doğru hareket, saatlerce yapılan yarım yamalak veya zorlama egzersizden daha değerlidir." J.Pilates
PİLATESİ HAREKET PRENSİPLERİ
Doğru nefes tekniğinin uygulanması, vücudun güç merkezinin (core) dinamik bir şekilde etkin hale getirilmesi, pelvis ve omurganın doğal pozisyonunun oluşturulması pilatesin hareket prensiplerinin en temel elemanlarıdır. Kişide bu üç dengeyi etkin şekilde oluşturduktan sonra abdominal kaslarını güçlendirmek, lumbopelvik stabilitesini sağlamak, omurganın ve omuzun mobilite ve stabilitesini geliştirmek, tüm vücudun dengesini geliştirip güçlendirmek, bedenin gergin kısımlarını gevşetip esnetmek ve kişinin postür hizalamasını düzeltmek pilatesin diğer hareket prensipleridir.
PİLATESİN FAYDALARI
- Zihin, beden ve ruh bütünlüğünüzü sağlar.
- Günlük hayattaki işleri daha yüksek enerji ve güçle, daha rahat yapmanızı sağlar.
- Yaşam kalitenizi maksimum seviyeye taşımanıza yardımcı olur.
- Konsantrasyonunuzu geliştirir.
- Zihninizin bedeniniz üzerindeki kontrolünü artırır.
- Vücudunuzu çok daha iyi tanımanızı sağlar.
- Egzersiz sırasında doğru nefes almayı öğretir.
- Vücudunuzun güç merkezini (core) güçlendirir, daha ince bir bel ve daha düz bir karına sahip olabilmeniz için destek sağlar.
- Hormonların dengelenmesinde katkı sağlar.
- Genel olarak stresle mücadeleyi kolaylaştırır ve mutluluk seviyenizi yükseltir.
- Özellikle kalça, bacak ve kol kaslarınızı güçlendirirken uzatır ve sıkılaştırır. Böylelikle daha ince ve sıkı bir bedene sahip olmanızı sağlar.
- Kasları şişkİnleştirmeden belirginleştirir.
- Sakatlanmaların önüne geçilmesinde yardımcı olur.
- Zindelik kazanarak fit olmanızı sağlar.
- Kan dolaşımı ve metabolizmanızı hızlandırır.
- Kilo alma veya kilo verme sürecinizde olumlu katkı sağlar.
- Vücut dayanıklılığını artırır.
- Spor performansını artırır.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
- Duruş bozukluklarını giderir, postürünüzde iyileşme sağlar ve düzenli egzersizlerin devamı ile doğru postürün korunmasını sağlar.
- Çeşitli sebeplerden oluşan kronik ağrıların giderilmesinde yardımcı olur.
- Omurga,kas ve eklem rahatsızlıklarını rehabilite eder, iyileştirir.
- Esnek ve güçlü bir omurgaya sahip olmanızda fayda sağlar.
- Tüm vücut kaslarını dengeli bir şekilde çalıştırarak bedeninizin tamamının dengeli bir şekilde güçlenmesini ve esnemesini sağlar.
- Stabilizasyonu geliştirir.
- Eklem hareketliliğini artırır.
- Esnekliğinizi artırır.
- Dengenizi geliştirir.
- Yumuşak ve güvenli hareketler ile kendinizi hırpalamadan güvenli ve doğru hareket ederek sağlık kazanmanızı sağlar.
- Hareket çeşitliliği ile her seviyeden kişide, güvenli olarak limitlerini aşmadan, zorlayıcı egzersizler ile daha fazla gelişmek için teşvik edici bir motivasyon oluşturur.
- Herkesin yapabileceği, kişilerin mevcut durumu ve ihtiyacına yönelik programlanabilen bir egzersiz sistemi olduğu için bunlara ilaveten herkesin ihtiyacına özel faydalar da sağlayabilir.